MonsterCrew
[color:=yellow][center:][i:][b:]Please log in or register before viewing unlimited contents in this forum. Thank you for visiting this forum. Enjoy here!!!

[img:]https://i11.servimg.com/u/f11/11/81/72/85/010.png[/img:][/b:][/i:][/center:][/color:]



 
PortalHomeFAQRegisterLog in

Share | 
 

 Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
Customized
Geng
Geng


Male Number of posts : 1180
Location : SABAH
Car : KANCIL STENDET BUMPER HITAM 660

PostSubject: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Wed Jun 17, 2009 11:36 am

First topic message reminder :

kepada otai2 turbo/enjin...

saya nak tau,sampai berapa bar je kemampuan turbo??

maksud saya,kawan saya ada try RHF4 setakat sampai 2.2 Bar je..

so nak tau la ni untuk senarai turbo yang len,atau korang pernah kasi up RHF4 lebih dari 2.2 bar???

bagi ilmu sedikit tentang turbo ni :

*RHF4 =
*RHF5 =
*RHB 5 =
*TDO4 =
*TDO4L =

adakah boost ble naik lagi kalu ada engine managment??? apa perlu di buat?? turbo ada limit ka??


TERIMA KASIH ATAS KEPERHATIAN TUAN.. HEHEHE....

minta tolong luk bro....
Back to top Go down

AuthorMessage
xiaomao
Geng
Geng


Number of posts : 618

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Thu Jun 25, 2009 4:25 pm

[quote:96e0="pirate"][quote:96e0="Customized"]ndak kan mo test dengan otai ba... maksud aku test luk kasi up boost itu rhf4..

tinguk sampai berapa ble naik kan????[/quote]

member yg pakai rhf4 tu kansil itam made in putatan tu baaa...br2 ni ikut drag dpt numbul 5...sipu aku bah tu...hehehe[/quote]

si blow on kah?
Back to top Go down
Customized
Geng
Geng


Male Number of posts : 1180
Location : SABAH
Car : KANCIL STENDET BUMPER HITAM 660

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Fri Jun 26, 2009 9:32 am

bukan blow on tu,itu TAZmania punya urang ba ah mao..

kancil hitam yang ada body stiker gold d tepi badan.

di belakang ada stiker PUTATAN AUTOVIRUS tu...
Back to top Go down
xiaomao
Geng
Geng


Number of posts : 618

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Sat Jun 27, 2009 3:35 pm

[quote:83a5="Customized"]bukan blow on tu,itu TAZmania punya urang ba ah mao..

kancil hitam yang ada body stiker gold d tepi badan.

di belakang ada stiker PUTATAN AUTOVIRUS tu...[/quote]

adeh blow on la tu.....x tau la...hahahaha...
Back to top Go down
pirate
Moderator
Moderator


Male Number of posts : 2047
Location : Labuan-Sabah
Car : kancil stendet gaban

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Sun Jun 28, 2009 5:44 pm

si blow on bah tu...

_________________
<a href=http://kcoc.forumms.net/advertise-your-add-here-now-f2/promosi-chery-for-life-t333.htm#5047>[img]http://i308.photobucket.com/albums/kk329/emanrina_kcar2/signaturechery.gif[/img]</a>


[b]MONSTERCREW LABUAN
KCAR OWNERS CLUB (KCOC)
[/b]

Lawati la laman web kami:

http://kcoc.forumms.net/
Back to top Go down
Customized
Geng
Geng


Male Number of posts : 1180
Location : SABAH
Car : KANCIL STENDET BUMPER HITAM 660

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Mon Jun 29, 2009 8:32 am

yaka???

tapi ndak da pun stiker blow on tu ku tinguk...
Back to top Go down
pirate
Moderator
Moderator


Male Number of posts : 2047
Location : Labuan-Sabah
Car : kancil stendet gaban

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Tue Jun 30, 2009 11:58 am

mimang nda pun...hehehehe

_________________
<a href=http://kcoc.forumms.net/advertise-your-add-here-now-f2/promosi-chery-for-life-t333.htm#5047>[img]http://i308.photobucket.com/albums/kk329/emanrina_kcar2/signaturechery.gif[/img]</a>


[b]MONSTERCREW LABUAN
KCAR OWNERS CLUB (KCOC)
[/b]

Lawati la laman web kami:

http://kcoc.forumms.net/
Back to top Go down
Customized
Geng
Geng


Male Number of posts : 1180
Location : SABAH
Car : KANCIL STENDET BUMPER HITAM 660

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Tue Jun 30, 2009 2:52 pm

yang ku nampak stiker TAZmania ja tu
Back to top Go down
codeng
Geng
Geng


Number of posts : 171

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Wed Jul 01, 2009 1:19 am

minyak cukupka mau kasi boost smpai 2.2bar??hehe
biarpun minyak cukup tp ketahanan enjin bagaimana??
blok crack?? piston cair??
Back to top Go down
Customized
Geng
Geng


Male Number of posts : 1180
Location : SABAH
Car : KANCIL STENDET BUMPER HITAM 660

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Wed Jul 01, 2009 9:29 am

[quote:4b48="codeng"]minyak cukupka mau kasi boost smpai 2.2bar??hehe
biarpun minyak cukup tp ketahanan enjin bagaimana??
blok crack?? piston cair??[/quote]

pakai managment bro...

baru puas ati,minyak pun cukup,timing pun cantik...

tapi kalu enjin masih high compress ndak gak dapat kan???
Back to top Go down
pirate
Moderator
Moderator


Male Number of posts : 2047
Location : Labuan-Sabah
Car : kancil stendet gaban

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Wed Jul 01, 2009 4:40 pm

kalo mau main bosst tiggi bagus ada spare injin & dan punyai 2biji keta.....sbb mana2 injin pun kalo suda dibikin dan ditala pada tahap bosst yg tiggi misti ketahanan nya berkurangan...selalunya org betul2 main drag br bikin kaw2 punya injin...blast bosst gila2 punya...sbb kalo kingkong tu injin pun nda kaco kehidupan kita spt tiada transpot mau pigi keja & sbgnya...ahakkkssssssssss...

_________________
<a href=http://kcoc.forumms.net/advertise-your-add-here-now-f2/promosi-chery-for-life-t333.htm#5047>[img]http://i308.photobucket.com/albums/kk329/emanrina_kcar2/signaturechery.gif[/img]</a>


[b]MONSTERCREW LABUAN
KCAR OWNERS CLUB (KCOC)
[/b]

Lawati la laman web kami:

http://kcoc.forumms.net/
Back to top Go down
pirate
Moderator
Moderator


Male Number of posts : 2047
Location : Labuan-Sabah
Car : kancil stendet gaban

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Wed Jul 01, 2009 4:41 pm

[quote:3133="Customized"]yang ku nampak stiker TAZmania ja tu[/quote]

ya tazmania...adik aku pun wira itam garret tazking tu pun tazmania bah...dia satu team la tu...

_________________
<a href=http://kcoc.forumms.net/advertise-your-add-here-now-f2/promosi-chery-for-life-t333.htm#5047>[img]http://i308.photobucket.com/albums/kk329/emanrina_kcar2/signaturechery.gif[/img]</a>


[b]MONSTERCREW LABUAN
KCAR OWNERS CLUB (KCOC)
[/b]

Lawati la laman web kami:

http://kcoc.forumms.net/
Back to top Go down
Customized
Geng
Geng


Male Number of posts : 1180
Location : SABAH
Car : KANCIL STENDET BUMPER HITAM 660

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Thu Jul 02, 2009 10:52 am

[quote:e31f="pirate"]kalo mau main bosst tiggi bagus ada spare injin & dan punyai 2biji keta.....sbb mana2 injin pun kalo suda dibikin dan ditala pada tahap bosst yg tiggi misti ketahanan nya berkurangan...selalunya org betul2 main drag br bikin kaw2 punya injin...blast bosst gila2 punya...sbb kalo kingkong tu injin pun nda kaco kehidupan kita spt tiada transpot mau pigi keja & sbgnya...ahakkkssssssssss...[/quote]

macam menyeluruh tu bro...

matai...

iyalah ba,ndak lah aku boost tinggi2 ni...
Back to top Go down
pirate
Moderator
Moderator


Male Number of posts : 2047
Location : Labuan-Sabah
Car : kancil stendet gaban

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Thu Jul 02, 2009 7:01 pm

hehehe..aku pun trauma bah bosst tinggi ni....2x aku turun injin sbb pecah piston & putus head gasket disebabkan kesiukan melaya bosst tiggi ni......merana baaa....terpaksa naik moto kapcai pi keja...

_________________
<a href=http://kcoc.forumms.net/advertise-your-add-here-now-f2/promosi-chery-for-life-t333.htm#5047>[img]http://i308.photobucket.com/albums/kk329/emanrina_kcar2/signaturechery.gif[/img]</a>


[b]MONSTERCREW LABUAN
KCAR OWNERS CLUB (KCOC)
[/b]

Lawati la laman web kami:

http://kcoc.forumms.net/
Back to top Go down
codeng
Geng
Geng


Number of posts : 171

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Thu Jul 02, 2009 7:41 pm

brp kelajuan maksimum apabila boost tinggi??
smpaika jg 200km/j klu 850 piston 2e???
Back to top Go down
Customized
Geng
Geng


Male Number of posts : 1180
Location : SABAH
Car : KANCIL STENDET BUMPER HITAM 660

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Fri Jul 03, 2009 8:23 am

mana otai2 tobo ni??? bro pirate mana ni,dia jak mampu jawab soalan ni????

wahhh,hebat ko ni bro,blok 850 masuk piston 2e..

ndak telampau besar ka tu???

macam habis dda liner blok kalu masuk piston 2e tu tau...
Back to top Go down
codeng
Geng
Geng


Number of posts : 171

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Fri Jul 03, 2009 12:23 pm

saja2 ja tanya bro, blum masuk lg....
mau mnambah ilmu di dada...hehe
Back to top Go down
Customized
Geng
Geng


Male Number of posts : 1180
Location : SABAH
Car : KANCIL STENDET BUMPER HITAM 660

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Fri Jul 03, 2009 2:31 pm

kalu piston 2e tu ble da layan a/r 60 kali kan???

coz aku tebaca di internet di negeri 9 durang ada buat kancil tapi piston 1000cc jak tapi da mampu layan a/r 60..

apa lagi kalu piston 2e tu kan.....
Back to top Go down
codeng
Geng
Geng


Number of posts : 171

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Fri Jul 03, 2009 5:22 pm

hehe, banyak bha suda kancil di sabah layan piston 2e blok 850....
cuma drg enda mau kasi bucur rasia kali...hehe
Back to top Go down
Customized
Geng
Geng


Male Number of posts : 1180
Location : SABAH
Car : KANCIL STENDET BUMPER HITAM 660

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Fri Jul 03, 2009 10:42 pm

nipis tul da liner kalu macam tu...

uhuhuhu...
Back to top Go down
codeng
Geng
Geng


Number of posts : 171

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Sat Jul 04, 2009 3:13 am

[quote:4576="Customized"]nipis tul da liner kalu macam tu...

uhuhuhu...[/quote]
mmg nipis bro,sdangkan kelisa 72mm, niekan lg 73.5mm...
tp lariannya??
Back to top Go down
pirate
Moderator
Moderator


Male Number of posts : 2047
Location : Labuan-Sabah
Car : kancil stendet gaban

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Sat Jul 04, 2009 1:24 pm

meter kansil aku 140km saja...tu pun dah putus 2x ...bosst pun masih stendet gaban lg masa tuh ....member aku masih pakai tubo stendet lg pun suda abis meter kancil baru...inikan pulak kalo tubo besar spt rhf4& td04....hehehe

_________________
<a href=http://kcoc.forumms.net/advertise-your-add-here-now-f2/promosi-chery-for-life-t333.htm#5047>[img]http://i308.photobucket.com/albums/kk329/emanrina_kcar2/signaturechery.gif[/img]</a>


[b]MONSTERCREW LABUAN
KCAR OWNERS CLUB (KCOC)
[/b]

Lawati la laman web kami:

http://kcoc.forumms.net/
Back to top Go down
pirate
Moderator
Moderator


Male Number of posts : 2047
Location : Labuan-Sabah
Car : kancil stendet gaban

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Sat Jul 04, 2009 1:29 pm

[quote:744a="Customized"]mana otai2 tobo ni??? bro pirate mana ni,dia jak mampu jawab soalan ni????

wahhh,hebat ko ni bro,blok 850 masuk piston 2e..

ndak telampau besar ka tu???

macam habis dda liner blok kalu masuk piston 2e tu tau...[/quote]

kalo 2E/850cc kompom melekat suda dribar di krusi tu...

_________________
<a href=http://kcoc.forumms.net/advertise-your-add-here-now-f2/promosi-chery-for-life-t333.htm#5047>[img]http://i308.photobucket.com/albums/kk329/emanrina_kcar2/signaturechery.gif[/img]</a>


[b]MONSTERCREW LABUAN
KCAR OWNERS CLUB (KCOC)
[/b]

Lawati la laman web kami:

http://kcoc.forumms.net/
Back to top Go down
codeng
Geng
Geng


Number of posts : 171

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Sat Jul 04, 2009 2:10 pm

[quote:65f1="pirate"]meter kansil aku 140km saja...tu pun dah putus 2x ...bosst pun masih stendet gaban lg masa tuh ....member aku masih pakai tubo stendet lg pun suda abis meter kancil baru...inikan pulak kalo tubo besar spt rhf4& td04....hehehe[/quote]
jd makin besar turbo makin tinggika keupayaan utk mcapai lebih kilometer??
Back to top Go down
pirate
Moderator
Moderator


Male Number of posts : 2047
Location : Labuan-Sabah
Car : kancil stendet gaban

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Sat Jul 04, 2009 2:50 pm

kalo ikut teori:

660cc NA: contohnya boleh lari sekitar 160km...long listen @ sekitar rpm5000-7000
660 turbo: contohnya boleh lari sekitar 160-170km...sekitar 3ooorpm-5000rpm...

seperti yg kita tahu,turbo berfungsi untuk menambahkan udara/kompresser ke dalam injin...dlm kata lain mendesak udara panas masuk ke liang injin...supaya udara yg sedia ada didalam injin boleh bertambah sebnyak 50%-80%...jadi nda silap jugak kalo kita ckp turbo memainkan peranan penting jugak dlm menmbahkan kekuatan maksimum sesebiji injin...

P/S:syabas&tahniah untuk bro codeng sbb keta masuk majalah kompak yg ke54...edisi khas..ishhh!!!ishh!!! aku punya bulum masuk lg majalah..mungkin edisi seterusnya kali...hehehe

_________________
<a href=http://kcoc.forumms.net/advertise-your-add-here-now-f2/promosi-chery-for-life-t333.htm#5047>[img]http://i308.photobucket.com/albums/kk329/emanrina_kcar2/signaturechery.gif[/img]</a>


[b]MONSTERCREW LABUAN
KCAR OWNERS CLUB (KCOC)
[/b]

Lawati la laman web kami:

http://kcoc.forumms.net/
Back to top Go down
Customized
Geng
Geng


Male Number of posts : 1180
Location : SABAH
Car : KANCIL STENDET BUMPER HITAM 660

PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Sat Jul 04, 2009 3:09 pm

congrate to codeng...

n 2 bro pirate,tanx 4 da unfo......
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?   Today at 8:27 am

Back to top Go down
 
Kuasa Maximum Kemampuan Turbo?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MonsterCrew :: MonsterCrew Tea House :: Car Performance :: Engine & Performance-
Jump to: