MonsterCrew
[color:=yellow][center:][i:][b:]Please log in or register before viewing unlimited contents in this forum. Thank you for visiting this forum. Enjoy here!!!

[img:]https://i11.servimg.com/u/f11/11/81/72/85/010.png[/img:][/b:][/i:][/center:][/color:]



 
PortalHomeFAQRegisterLog in

Share | 
 

 Modifikasi ekzos

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Guest
Guest



PostSubject: Modifikasi ekzos   Tue Sep 15, 2009 8:48 pm

Exhaust manifold:
-kalau nak optimum buat tuned-length exhaust manifold, ni specific utk model/power kereta keta, bukan universal. Mmg bagus tapi will cost you a lot & kena cari engineer yg pandai adjust(bukan mechanic ye)

Extractor:
Kalau N/A ok la pakai, tapi make sure bubuh heat shield, kalau tak under bonnet panas, effect combustion, intake temp, knocking etc2

Catalytic converter/cat
Cari yg saiz besar, so takda restriction. Jgn pandai2 buang yg ni pasal ada jenis kereta rely lambda input dari sini. Nanti ECU pening, so check dulu.

Muffler:
Bunyi kuat tak semestinya bagus, kdg2 bunyi je lebih tapi still ada restriction. Plg bagus, ikut aftermarket brand yg bagus, mostly japanese brand spt Apexi, Trust, etc2, byk lagi tapi mostly famous japanese brand. Bising & besar tak sama dgn performance. Kualiti muffler tu yg tentukan ada restriction ke tidak. So jgn tertipu, jgn main hentam yg kuat & besar je, belum tentu dia punya flow bagus. Kalau improvement marginal je, tak guna. Tapi famous japanese brand mmg proven improvement & low restriction with tolerable dB.

jenis piping:
Ni yg selalu org tak ambil tahu/tak tahu/sengaja tak ambil tahu. Byk beza antara press bend & mandrel bend. Utk low restriction: pakai mandrel bend, bi yg terbaik tapi harga mahal skit. Kalau budget tak cukup, just pakai mandrel dkt curve2 yg penting, cthnya lepas manifold, lepas dump pipe(utk yg kereta turbo) dsb.

Selain dpd exhaust system, kena juga tgk intake spt kualiti filter, cold air induction dsb. system dlm enjin kereta ni berkait, so tune satu aspek tak semestinya bagi improvement yg byk. Jgn bunyi je mcm ribut, lari mcm siput ;) Bunyi ribut tak semestinya lari pun ribut!
Back to top Go down
A.C.A.B
Kaki Gaduh
Kaki Gaduh


Male Number of posts : 1710
Age : 32
Location : Felda Taib Andak, Johor
Car : Van Mayat

PostSubject: Re: Modifikasi ekzos   Fri Sep 18, 2009 3:40 pm

good inpo abg jai
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Modifikasi ekzos   Fri Sep 18, 2009 6:37 pm

Back to top Go down
CLASSIC
Geng
Geng


Male Number of posts : 151
Age : 27
Location : P'NUMB'PUNK
Car : nissanPATROL

PostSubject: Re: Modifikasi ekzos   Wed Sep 30, 2009 10:37 pm

campin gilak
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Modifikasi ekzos   Wed Sep 30, 2009 11:02 pm

apa yg campin?huhu
Back to top Go down
zu1
Monster K-Car
Monster K-Car


Male Number of posts : 96

PostSubject: Re: Modifikasi ekzos   Thu Oct 01, 2009 12:00 pm

thanks for the info ...
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Modifikasi ekzos   Thu Oct 01, 2009 7:18 pm

Back to top Go down
BinG_Gung x2
Monster Bronze
Monster Bronze


Number of posts : 68

PostSubject: Re: Modifikasi ekzos   Thu Oct 22, 2009 7:53 pm

info manyak bagus bro jai..hahaha..ba kasi lagi itu tips..jgn kasi karat..hahaha
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Modifikasi ekzos   Thu Oct 22, 2009 8:02 pm

hAhe..aq suda post byk tips pun xda urg mau tinguk jga..kekeke
Back to top Go down
BinG_Gung x2
Monster Bronze
Monster Bronze


Number of posts : 68

PostSubject: Re: Modifikasi ekzos   Fri Oct 23, 2009 9:34 am

di tinguk jg ba itu,,terutama mcm sya yg kolot2 lg pasal enjin..hahaha
Back to top Go down
AD3R
Administrator
Administrator


Male Number of posts : 4748
Age : 31
Location : Japan Island
Car : Kancil Belalang Daihatsu L2s

PostSubject: Re: Modifikasi ekzos   Fri Oct 23, 2009 10:28 am

[quote:ebeb="jai"]hAhe..aq suda post byk tips pun xda urg mau tinguk jga..kekeke :12:[/quote]

[b][i]jgn ko marajuk bah jai...ako tngu jgk 2..tapi enda maw buat spammer...[/i][/b]

_________________
[center][img]https://i89.servimg.com/u/f89/13/99/60/29/vip_mc12.png[/img][/center]
Back to top Go down
http://monstercrew1.forumotion.com
Guest
Guest



PostSubject: Re: Modifikasi ekzos   Fri Oct 23, 2009 7:58 pm

nda ba merajuk..huhu..nda pa ba 2..aq kongsi2 tips ne ntuk urg yg minat mau tau ja..hehe
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Modifikasi ekzos   Today at 8:29 am

Back to top Go down
 
Modifikasi ekzos
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Ekzos yg korg pakai? V3
» Borak Rasmi GengĀ² 125Z Pantai Timur
» 2T & 4T Pilihan Anda V4
» Segala Persoalan V11

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MonsterCrew :: MonsterCrew Tea House :: Car Performance :: Engine & Performance-
Jump to: