MonsterCrew
[color:=yellow][center:][i:][b:]Please log in or register before viewing unlimited contents in this forum. Thank you for visiting this forum. Enjoy here!!!

[img:]https://i11.servimg.com/u/f11/11/81/72/85/010.png[/img:][/b:][/i:][/center:][/color:]



 
PortalHomeFAQRegisterLog in

Share | 
 

 basic car audio..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Guest
Guest



PostSubject: basic car audio..   Tue Sep 15, 2009 8:19 pm

untuk sapa2 yg bru mau men sound mcm aq..

ICE ada dua kategori, SQ (Sound Quality) adalah kategori yg mementingkan kualiti bunyi mana kala SPL (Sound Preasure Level) adalah kategori yg lebih focus pada kekuatan (loudness) dari quality bunyi.

SPL mudah nak diterangkan, the system is LOUD ! dan mudah nak dicapai. Dan juga kosnye murah. Cth SPL, kereta boombox yg seberang highway pon boleh denga.

Org yg lihat pada SQ adalah mementingkan quality of the sound, semua frequensi vocal and instrument produce well balance, clarity, projection, not loud, more expensive dan complicated system.

Kategori manakah anda ?

3 faktor penting yg perlu diambil kira ketika nak design ICE anda

1. Staging
Staging adalah proses utk menghasilkan stage didalam kereta anda. Seperti anda melihat konsert, stage akan dibina dihadapan penonton. Tiada siapa yg melihat konsert dimana stage mengadap punggung anda. Didalam kereta stage adalah somewhere diatas dashboard anda. Vocal akan dtg dari tgh2 dan ahli musik lain akan berada dikiri kanan dashboard anda .. seperti dalam konsert.

2. Imaging
Setelah ada stage, vocal dah ahli musik atas dashboard kereta anda, kita perlu project setiap bunyik dari instrument (ahli musik) dengan tepat .. BUKAN project bunyi dari speaker-speaker lain. Cthnya, dalam konsert bunyi drum datang dari ahli drum yg berada ditengah2 stage. Tidak ada drummer lain yg ketuk drum dari belakang, kiri atau kanan stage.

3. Direction
Bunyi menpunyai frequency. Frequency yg tinggi lagi mudah kita tahu dari mana arah ia datang berbanding dengan frequency rendah. Utk menghasilkan staging yg bagus, kita perlu tune frequency nie agar ia datang dari depan. Tweeter menghasilkan bunyi frequncy tinggi, adalah komponen yg paling penting untuk menghasilkan staging yg bagus. Kebiasaanya tweeter diletak pada dahsboard dah diarahkan ke tengah kereta utk menghasilkan efek vocal yg berada di hadapa tengah kereta.

Frequensi rendah pula sukar untuk ditentukan darimana arah ia datang. Lagi rendah frequency lagi sukar untuk dikesan (sebab itu subwoofer kat belakang kereta).

[b]Equipment[/b]

Cukup membebel. Jom kita tgk apa barang yg kita nak pakai. Ambil perhatian, lagi simple system anda lagi mudah utk anda dapat good quality ICE.

Aq cadangkan korang buat roadmap perancangan ICE anda seperti dibawah. So anda beli barang dengan tertib yg betul dan boleh merancangkan budget anda.

1. Headunit !
Ini adalah benda paling penting dalam ICE anda. Jika anda gunakan unit yg tak elok .. carca merba lah sound system anda. Ini adalah jantung kepada ICE anda. Aq cadangkan belilah head unit yg berjenama. Faktor yg perlu dilihat bila membeli head unit

a. berapa RCA output ? lagi banyak lagi bagus. HU murah slalunya ada 1, mid range ada 2, highrange ada 3. Ini untuk memudahkan anda pasang pada amp

b. ada built in equalizer. some ada built in electronic crossover

c. security. removal face plate utk elak dari mencuri perhatian pencuri

Percayalah, tanpa menukar speaker, hanya tukar HU yg lebih baik dari stok .. anda akan gain way better sound quality.

2. Component speakers
Component speakers adalah set speaker yg mengandungi 1 pasang midbase, 1 pasang passive crossover dan 1 pasang tweeter. Ianya slalu dipasang pada pintu depan dan dashboard kereta. Saya juga cadangkan pilih yg berjenama utk mendapatkan sound clarity yg bagus. Set component adalah set permulaan utk mendapatkan staging dan imaging yg baik. Selalunya set component sudah memadai utk mendapatkan staging dan imaging yg bagus.

Terdapat pelbagai jenis set komponen, dari 5 1/4" sehingga ke 6 3/4". Kebiasaanya ramai akan memilih 6 1/2"

Saya boleh gerenti, selepas anda pasang componen speaker, sound system anda akan terus berbeza dari asal .. lagi sedap dan jelas sebab kita telah bina stage pada kereta anda.

3. Amplifier
Kita biasa dengar jika kita feed amp 200W pada speaker 50W akan merosakkan speaker tersebut. Ini adalah tidak benar sama sekali. Untuk sebuah speaker berfungsi dengan baik, ianya perlulah mempunyai kuasa yg cukup utk mengerakan coil speaker tersebut. Speaker yg underpower akan menyebabkan speaker mengalami masalah utk menhasilkan bunyik dengan tepat (distortion). Biar power lebih utk feed pada speaker .. jgn kurang dan dengan syarat tidak melebihi PMPO speaker.

Penting : Ukur amp/speakers/HU pada RMS dan bukan pada PMPO. RMS adalah kuasa nominal yg dihasilkan oleh amp atau HU dan kuasa nominal yg diperlukan utk power sebuah speakers.

Amp ada macam2 jenis, 2 atau 4 channel atau monoblok. Utk permulaan saya cadangkan 4 channel amp. Pastikan juga ianya mempunyai active crossover. Amp yg bagus will cost more than RM800

4. Subwoofer
Utk permulaan gunakan 10" atau 12". Carik single voice coil sub dan juga 4 Ohm. Pastikan ianya boleh menghasilkan bunyi diantara 20Hz dan 1kHz. Kotak subwoofer adalah penting. Pastikan anda pergi ke kedai yg pakar membuat kotak subwoofer mengikut specs woofer anda. Jgn beli yg ready made yg slalu dijual dikedai aksesori.

[b]Design[/b]

Design yg paling simple, Amp akan disambungkan dengan input subwoofer dan front speaker .. prefer RCA.

Dari amp front output sambung ke component speakers yg diletakkan pada pintu dan dashboard. Setkan amp pada high pass utk componen speaker.

Dari amp subwoofer output sambung pada subwoofer yg diletakkan dalam bonet dan set pada low pass.

[b]Tuning[/b]

Pastikan korek telinga terang2 ... tekan2 lah built in equalizer anda untuk dapat kan imaging pada stage anda dan bersesuaian dengan telinga anda. main2 denga fader utk dapatkan staging pada depan kereta anda. jika anda ada speaker belakang, abaikan nya atau mainkan dengan volume yg slow agar tidak menganggu stage anda.

utk subwoofer pula, cuba overlapskan frekuensi subwoofer dengan midbase component. ini utk mendapatkan efek bass yg datang dari depan dengan lebih jelas.

Susah nak nilai cara nak tune sound nie, sebagai landasan gunakanlah konsep imaging, staging dan direction utk tune pada kelesesaan anda. Ajak kawan-kawan anda tinguk dan minta pendapat2 otai.

Semoga berjaya !!
Back to top Go down
DrKroniK
Ketua Kampung
Ketua Kampung


Male Number of posts : 2792
Location : Kota Marudu Sabah

PostSubject: Re: basic car audio..   Sun Sep 20, 2009 8:10 pm

amacam mau cari ukuran ntuk sub wofer ah?

_________________
[url=http://monstercrew1.forumotion.com/monstercrew-mechandise-f5/sticker-monstercrew-new-t1501.htm#49918][img]https://i11.servimg.com/u/f11/11/81/72/85/monste26.png[/img][/url] [img]https://i11.servimg.com/u/f11/11/81/72/85/monste27.png[/img]

semangat yang hilang______
Back to top Go down
http://www.monstercrew.cjb.net
Guest
Guest



PostSubject: Re: basic car audio..   Mon Sep 21, 2009 1:29 am

aikss..mksd ko pa muz? ble nmpk jga 2 beza2 ukuran subwofer..sng mau knl brapa inci..
nda pun,ko sdia la p ukur sndiri..kekeke
Back to top Go down
saa8192w
Geng
Geng


Male Number of posts : 352
Age : 31
Location : Pitas
Car : Toyota Avanza

PostSubject: Re: basic car audio..   Thu Sep 24, 2009 10:36 am

box subwoofer ada ukurannya tersendiri, yang mana isipadu box tersebut adalah dikira dari kuasa watts woofer n ts parameternya.. bagi yang SQ seperti mana yang kita tahu boom boxnya agak besar dan bagi SPL ni isipadu angin dalam box seharusnya cepat dikeluarkan dari dalam box tersebut apabila subwoofer sedang dipacu (berbunyi). saya tidak dapat nak kongsikan ukuranya kerana saya sendiri tak reti2 sampai sekarang amcm nak sesuaikan boom yang betul2 ngam untuk sistem SQ bagi SPL (hard bass) rasanya tu tak ada guide kerana kita yang custom sendiri. ada calculator khas box dalam internet ni tapi saya sendiri tak reti nak pakai.. pendek kata rasanya lah adalah la lebih penting sekiranya kita tahu spec woofer kita sendiri. www.mtxaudio.com ada box yang sesuai untuk boomy bass.. n saya da try buat box mengikut ukuran MTX syorkan yang penting seimbangkan kuasa rms/watts dengan woofer mts syorkan.. mohon maaf kalo tidak sesuai idea ni..
Back to top Go down
hAgImArU
Moderator
Moderator


Male Number of posts : 2613
Age : 34
Location : kk-b0p0t-plut0
Car : k@n$!l

PostSubject: Re: basic car audio..   Thu Oct 08, 2009 8:49 pm

[b]fuuuuuhhh...btl2 otai o0o0oo0o ni org suma pun dia tau...
tuan mcm na la box woofer aku 2..[/b]
Back to top Go down
pirate
Moderator
Moderator


Male Number of posts : 2047
Location : Labuan-Sabah
Car : kancil stendet gaban

PostSubject: Re: basic car audio..   Sat Oct 10, 2009 10:39 am

nice inpo....aku suka bab2 saun nih...

_________________
<a href=http://kcoc.forumms.net/advertise-your-add-here-now-f2/promosi-chery-for-life-t333.htm#5047>[img]http://i308.photobucket.com/albums/kk329/emanrina_kcar2/signaturechery.gif[/img]</a>


[b]MONSTERCREW LABUAN
KCAR OWNERS CLUB (KCOC)
[/b]

Lawati la laman web kami:

http://kcoc.forumms.net/
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: basic car audio..   Sat Oct 10, 2009 2:50 pm

Back to top Go down
AD3R
Administrator
Administrator


Male Number of posts : 4748
Age : 31
Location : Japan Island
Car : Kancil Belalang Daihatsu L2s

PostSubject: Re: basic car audio..   Thu Oct 22, 2009 1:24 pm

[b][i]nasib soun ako standed kilang...[/i][/b]

_________________
[center][img]https://i89.servimg.com/u/f89/13/99/60/29/vip_mc12.png[/img][/center]
Back to top Go down
http://monstercrew1.forumotion.com
Guest
Guest



PostSubject: Re: basic car audio..   Thu Oct 22, 2009 7:51 pm

mataiii..blast mid stendet perodua..
Back to top Go down
shah90
Geng
Geng


Male Number of posts : 260
Age : 26
Location : labuan
Car : satria

PostSubject: Re: basic car audio..   Mon Jan 11, 2010 9:12 pm

haha...
kalo pkai speaker ruma dpt ka bro??..
aq kasi masuk almari trus p dlm kreta..
ehehe
Back to top Go down
Jebat
Monster Silver
Monster Silver


Number of posts : 228

PostSubject: Re: basic car audio..   Tue Jan 12, 2010 9:31 am

bijak..ko memang bijak...
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: basic car audio..   Tue Jan 12, 2010 6:53 pm

[quote:93fc="shah90"]haha...
kalo pkai speaker ruma dpt ka bro??..
aq kasi masuk almari trus p dlm kreta..
ehehe[/quote]

dr ko sija 2
Back to top Go down
DrKroniK
Ketua Kampung
Ketua Kampung


Male Number of posts : 2792
Location : Kota Marudu Sabah

PostSubject: Re: basic car audio..   Tue Jan 19, 2010 7:16 pm

hehehe pa la kamurang ni... tu ukuran box... ukuran camana pun sama jak ba tu... yg kasi kuar tu bunyi dr seting jak... ma lubang angin tu la... tapi jgn pla tlampau besar be.. mau tiun pun kena ngam tu wayar speker... cam wayar RCA, kena tau mana mau cucuk spaya ble seting keras atau lembut bunyi tu... kekekkee

_________________
[url=http://monstercrew1.forumotion.com/monstercrew-mechandise-f5/sticker-monstercrew-new-t1501.htm#49918][img]https://i11.servimg.com/u/f11/11/81/72/85/monste26.png[/img][/url] [img]https://i11.servimg.com/u/f11/11/81/72/85/monste27.png[/img]

semangat yang hilang______
Back to top Go down
http://www.monstercrew.cjb.net
Guest
Guest



PostSubject: Re: basic car audio..   Wed Jan 20, 2010 3:37 am

otai sound ne c muz..tp,nda mau kongsi2 ilmu..
Back to top Go down
DrKroniK
Ketua Kampung
Ketua Kampung


Male Number of posts : 2792
Location : Kota Marudu Sabah

PostSubject: Re: basic car audio..   Wed Jan 20, 2010 6:48 pm

manada otai oOo ayam ba ni wakakakkaka

_________________
[url=http://monstercrew1.forumotion.com/monstercrew-mechandise-f5/sticker-monstercrew-new-t1501.htm#49918][img]https://i11.servimg.com/u/f11/11/81/72/85/monste26.png[/img][/url] [img]https://i11.servimg.com/u/f11/11/81/72/85/monste27.png[/img]

semangat yang hilang______
Back to top Go down
http://www.monstercrew.cjb.net
Guest
Guest



PostSubject: Re: basic car audio..   Wed Jan 20, 2010 6:50 pm

ayam? jan ko bgitu bha..
Back to top Go down
saa8192w
Geng
Geng


Male Number of posts : 352
Age : 31
Location : Pitas
Car : Toyota Avanza

PostSubject: Re: basic car audio..   Sat Feb 27, 2010 1:10 pm

buli ba kalo ko tuan kekekekkeke
Back to top Go down
DrKroniK
Ketua Kampung
Ketua Kampung


Male Number of posts : 2792
Location : Kota Marudu Sabah

PostSubject: Re: basic car audio..   Wed Mar 03, 2010 8:42 pm

pa uda perkembangan avanza kita tu bushko :)

_________________
[url=http://monstercrew1.forumotion.com/monstercrew-mechandise-f5/sticker-monstercrew-new-t1501.htm#49918][img]https://i11.servimg.com/u/f11/11/81/72/85/monste26.png[/img][/url] [img]https://i11.servimg.com/u/f11/11/81/72/85/monste27.png[/img]

semangat yang hilang______
Back to top Go down
http://www.monstercrew.cjb.net
saa8192w
Geng
Geng


Male Number of posts : 352
Age : 31
Location : Pitas
Car : Toyota Avanza

PostSubject: Re: basic car audio..   Fri Mar 19, 2010 12:25 pm

avanza belum ada erkembangan lagi ni tuan.. tu wira itam sa646n tu yg mau bikin suda 15 x 3.. kira2 mau kc turun nanti pesta bengkoka...
Back to top Go down
DrKroniK
Ketua Kampung
Ketua Kampung


Male Number of posts : 2792
Location : Kota Marudu Sabah

PostSubject: Re: basic car audio..   Fri Mar 19, 2010 7:36 pm

bah ngam tu... atulll

_________________
[url=http://monstercrew1.forumotion.com/monstercrew-mechandise-f5/sticker-monstercrew-new-t1501.htm#49918][img]https://i11.servimg.com/u/f11/11/81/72/85/monste26.png[/img][/url] [img]https://i11.servimg.com/u/f11/11/81/72/85/monste27.png[/img]

semangat yang hilang______
Back to top Go down
http://www.monstercrew.cjb.net
Sponsored content




PostSubject: Re: basic car audio..   Today at 9:57 am

Back to top Go down
 
basic car audio..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MonsterCrew :: MonsterCrew Tea House :: Car Performance :: Bincang Sound System-
Jump to: