MonsterCrew
[color:=yellow][center:][i:][b:]Please log in or register before viewing unlimited contents in this forum. Thank you for visiting this forum. Enjoy here!!!

[img:]https://i11.servimg.com/u/f11/11/81/72/85/010.png[/img:][/b:][/i:][/center:][/color:]



 
PortalHomeFAQRegisterLog in

Share | 
 

 Perbezaan EFI & Krab

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
AD3R
Administrator
Administrator


Male Number of posts : 4748
Age : 31
Location : Japan Island
Car : Kancil Belalang Daihatsu L2s

PostSubject: Perbezaan EFI & Krab   Sat Sep 12, 2009 11:07 am

[color:020e=yellow][b][i] bro² sekalian yg pakar dalam enjin..sya nak taw apa perbezaan EFI & Krab...dari segi penjimatan minyak & faktor lain....[/i][/b][/color]

_________________
[center][img]https://i89.servimg.com/u/f89/13/99/60/29/vip_mc12.png[/img][/center]
Back to top Go down
http://monstercrew1.forumotion.com
pirate
Moderator
Moderator


Male Number of posts : 2047
Location : Labuan-Sabah
Car : kancil stendet gaban

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Sat Sep 12, 2009 1:46 pm

krab tu karburetor ka? ermmm!!!

1)karb-kuat mkn minyak ,tiada fuel cut &high mintanance..
2)efi- jimat minyak...ada fuel cut & low mintanance..

_________________
<a href=http://kcoc.forumms.net/advertise-your-add-here-now-f2/promosi-chery-for-life-t333.htm#5047>[img]http://i308.photobucket.com/albums/kk329/emanrina_kcar2/signaturechery.gif[/img]</a>


[b]MONSTERCREW LABUAN
KCAR OWNERS CLUB (KCOC)
[/b]

Lawati la laman web kami:

http://kcoc.forumms.net/
Back to top Go down
AD3R
Administrator
Administrator


Male Number of posts : 4748
Age : 31
Location : Japan Island
Car : Kancil Belalang Daihatsu L2s

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Sat Sep 12, 2009 1:50 pm

[color:5556=yellow][b][i]apa mksud fuel cut 2?[/i][/b][/color]

_________________
[center][img]https://i89.servimg.com/u/f89/13/99/60/29/vip_mc12.png[/img][/center]
Back to top Go down
http://monstercrew1.forumotion.com
xiaomao
Geng
Geng


Number of posts : 618

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Sat Sep 12, 2009 6:25 pm

suntik minyak lebih jimat dan cun...ada limit...EFI
xda limit smpai banjir pun boleh...ya xda fuel cut..itu yg syok..carburator
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Sat Sep 12, 2009 11:27 pm

EFI lebih jimat minyak dan enjin bersih drpd karburator...
Back to top Go down
AD3R
Administrator
Administrator


Male Number of posts : 4748
Age : 31
Location : Japan Island
Car : Kancil Belalang Daihatsu L2s

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Sun Sep 13, 2009 9:58 pm

[quote:1bc8="xiaomao"]suntik minyak lebih jimat dan cun...ada limit...EFI
xda limit smpai banjir pun boleh...ya xda fuel cut..itu yg syok..carburator[/quote]


[color:1bc8=yellow][b][i]jadi pengunaan EFI lagi jimat n pengunaan Krab lagu siok ka?adisssss... [/i][/b][/color]

_________________
[center][img]https://i89.servimg.com/u/f89/13/99/60/29/vip_mc12.png[/img][/center]
Back to top Go down
http://monstercrew1.forumotion.com
najim
Monster Bronze
Monster Bronze


Male Number of posts : 27
Age : 49
Location : BORNEO
Car : Iswara

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Mon Sep 14, 2009 4:50 pm

tuk jimat...pki la injection...n der limit...kecuali msk sistem
tuk kuat...pki la kaburator...sure kasi muntah tu minyak...xda cut...klu ada 12 rpm..kasi abis la...
Back to top Go down
http://www.sixors.com
Guest
Guest



PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Mon Sep 14, 2009 7:14 pm

btul 2
Back to top Go down
mad4toy
Monster Bronze
Monster Bronze


Male Number of posts : 56
Location : Brunei

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Tue Sep 15, 2009 2:30 am

cuba kita pikir dan renung kan sekejap

mengapa kereta yang ada pada masa ani kurang mengguna kan carb? hampir ke semua kereta model baru yang ada pada masa ani menggunakan EFI atau injection

sebenarnya banyak kelebihan mengguna kan injection ni, tapi bukan bererti penggunaan carb itu tidak baik

secara ringkas nya, pembakaran di dalam enjin lebik baik mengguna kan injection ni dari carb, kira fine tuning lah, ini banyak membantu untuk jangka hayat umur enjin itu sendiri, dan dari segi penjimatan petrol pun ada lah jimat untuk mengguna kan injection berbanding dengan carb
Back to top Go down
http://bruneiclassiccelica.com/
A.C.A.B
Kaki Gaduh
Kaki Gaduh


Male Number of posts : 1710
Age : 32
Location : Felda Taib Andak, Johor
Car : Van Mayat

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Fri Sep 18, 2009 3:43 pm

[quote:c6a9="AD3R"][color:c6a9=yellow][b][i] bro² sekalian yg pakar dalam enjin..sya nak taw apa perbezaan EFI & Krab...dari segi penjimatan minyak & faktor lain....[/i][/b][/color][/quote]

EFI laju KABERATOR nda laju
Back to top Go down
AD3R
Administrator
Administrator


Male Number of posts : 4748
Age : 31
Location : Japan Island
Car : Kancil Belalang Daihatsu L2s

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Wed Sep 23, 2009 3:29 pm

[quote:6505="mad4toy"]cuba kita pikir dan renung kan sekejap

mengapa kereta yang ada pada masa ani kurang mengguna kan carb? hampir ke semua kereta model baru yang ada pada masa ani menggunakan EFI atau injection

sebenarnya banyak kelebihan mengguna kan injection ni, tapi bukan bererti penggunaan carb itu tidak baik

secara ringkas nya, pembakaran di dalam enjin lebik baik mengguna kan injection ni dari carb, kira fine tuning lah, ini banyak membantu untuk jangka hayat umur enjin itu sendiri, dan dari segi penjimatan petrol pun ada lah jimat untuk mengguna kan injection berbanding dengan carb[/quote]

dari krab convert ke efi berapa kos 2 bro...skrng sya mac pakai krab standed kancil 660 yg enda laju....

_________________
[center][img]https://i89.servimg.com/u/f89/13/99/60/29/vip_mc12.png[/img][/center]
Back to top Go down
http://monstercrew1.forumotion.com
mad4toy
Monster Bronze
Monster Bronze


Male Number of posts : 56
Location : Brunei

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Thu Sep 24, 2009 5:13 am

rugi kalau tukar carb dengan efi ni, bagus sekali tukar enjin terus

ECU
wiring ECU
wiring enjin
injector semua kena beli
intake manifold complete dengan throttle body sekali

mungkin di sabah murah, tapi rasa2nya tak berbaloi, bagus tukar enjin sekali gus

di Brunei ada juga kawan aku dulu tukar dari 2T carb ke EFI, harga dia jauh lebih mahal beli enjin 2TG, kalau aku, beli enjin lebih senang
Back to top Go down
http://bruneiclassiccelica.com/
Customized
Geng
Geng


Male Number of posts : 1180
Location : SABAH
Car : KANCIL STENDET BUMPER HITAM 660

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Tue Sep 29, 2009 4:02 pm

karb = syok..

efi = lagi syok

p/s= kalu men tobo.. ehhehehehe......
Back to top Go down
pirate
Moderator
Moderator


Male Number of posts : 2047
Location : Labuan-Sabah
Car : kancil stendet gaban

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Tue Sep 29, 2009 4:57 pm

karb bikin kasi ancur injin saja...mcm yg aku terima skrg...wakakakaka

_________________
<a href=http://kcoc.forumms.net/advertise-your-add-here-now-f2/promosi-chery-for-life-t333.htm#5047>[img]http://i308.photobucket.com/albums/kk329/emanrina_kcar2/signaturechery.gif[/img]</a>


[b]MONSTERCREW LABUAN
KCAR OWNERS CLUB (KCOC)
[/b]

Lawati la laman web kami:

http://kcoc.forumms.net/
Back to top Go down
AD3R
Administrator
Administrator


Male Number of posts : 4748
Age : 31
Location : Japan Island
Car : Kancil Belalang Daihatsu L2s

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Tue Sep 29, 2009 5:42 pm

[b][i]ko maC pakai krab ka bro?bukan efi ka?[/i][/b]

_________________
[center][img]https://i89.servimg.com/u/f89/13/99/60/29/vip_mc12.png[/img][/center]
Back to top Go down
http://monstercrew1.forumotion.com
xiaomao
Geng
Geng


Number of posts : 618

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Tue Sep 29, 2009 7:01 pm

[quote:8dc8="AD3R"][quote:8dc8="mad4toy"]cuba kita pikir dan renung kan sekejap

mengapa kereta yang ada pada masa ani kurang mengguna kan carb? hampir ke semua kereta model baru yang ada pada masa ani menggunakan EFI atau injection

sebenarnya banyak kelebihan mengguna kan injection ni, tapi bukan bererti penggunaan carb itu tidak baik

secara ringkas nya, pembakaran di dalam enjin lebik baik mengguna kan injection ni dari carb, kira fine tuning lah, ini banyak membantu untuk jangka hayat umur enjin itu sendiri, dan dari segi penjimatan petrol pun ada lah jimat untuk mengguna kan injection berbanding dengan carb[/quote]

dari krab convert ke efi berapa kos 2 bro...skrng sya mac pakai krab standed kancil 660 yg enda laju....[/quote]

lebih ribu juga tu.....
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Tue Sep 29, 2009 7:42 pm

bgs beli enjin l2s trus...
Back to top Go down
pirate
Moderator
Moderator


Male Number of posts : 2047
Location : Labuan-Sabah
Car : kancil stendet gaban

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Wed Sep 30, 2009 12:56 pm

ya bagus bili injin teruss..lg mantap..

_________________
<a href=http://kcoc.forumms.net/advertise-your-add-here-now-f2/promosi-chery-for-life-t333.htm#5047>[img]http://i308.photobucket.com/albums/kk329/emanrina_kcar2/signaturechery.gif[/img]</a>


[b]MONSTERCREW LABUAN
KCAR OWNERS CLUB (KCOC)
[/b]

Lawati la laman web kami:

http://kcoc.forumms.net/
Back to top Go down
AD3R
Administrator
Administrator


Male Number of posts : 4748
Age : 31
Location : Japan Island
Car : Kancil Belalang Daihatsu L2s

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Wed Sep 30, 2009 1:09 pm

[quote:4d87="xiaomao"][quote:4d87="AD3R"][quote:4d87="mad4toy"]cuba kita pikir dan renung kan sekejap

mengapa kereta yang ada pada masa ani kurang mengguna kan carb? hampir ke semua kereta model baru yang ada pada masa ani menggunakan EFI atau injection

sebenarnya banyak kelebihan mengguna kan injection ni, tapi bukan bererti penggunaan carb itu tidak baik

secara ringkas nya, pembakaran di dalam enjin lebik baik mengguna kan injection ni dari carb, kira fine tuning lah, ini banyak membantu untuk jangka hayat umur enjin itu sendiri, dan dari segi penjimatan petrol pun ada lah jimat untuk mengguna kan injection berbanding dengan carb[/quote]

dari krab convert ke efi berapa kos 2 bro...skrng sya mac pakai krab standed kancil 660 yg enda laju....[/quote]

lebih ribu juga tu.....[/quote]

[b][i]kalo ribu bgs sya angkat enjin ko bro...kawan cakap kos pemasangan efi 1.5k..kalo ko jual enjin ko dalam 1.2k ako angkat 2...hihihihihihihi..planing maw pakai efi hujung tahun ni....syang bah enjin ku mac baru la...kalo maw tukar enjin...paning² [/i][/b]

_________________
[center][img]https://i89.servimg.com/u/f89/13/99/60/29/vip_mc12.png[/img][/center]
Back to top Go down
http://monstercrew1.forumotion.com
Guest
Guest



PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Wed Sep 30, 2009 7:43 pm

pelan2 ba..
Back to top Go down
pirate
Moderator
Moderator


Male Number of posts : 2047
Location : Labuan-Sabah
Car : kancil stendet gaban

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Wed Sep 30, 2009 8:50 pm

bah kasi tukal lapas sama injin aku la bossku...660 pi 850?

_________________
<a href=http://kcoc.forumms.net/advertise-your-add-here-now-f2/promosi-chery-for-life-t333.htm#5047>[img]http://i308.photobucket.com/albums/kk329/emanrina_kcar2/signaturechery.gif[/img]</a>


[b]MONSTERCREW LABUAN
KCAR OWNERS CLUB (KCOC)
[/b]

Lawati la laman web kami:

http://kcoc.forumms.net/
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Wed Sep 30, 2009 8:54 pm

nah..nekali la tmbah paning c AD3R..huhu
Back to top Go down
CLASSIC
Geng
Geng


Male Number of posts : 151
Age : 27
Location : P'NUMB'PUNK
Car : nissanPATROL

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Wed Sep 30, 2009 10:22 pm

kabreta ne besa la kn ollllskul
itu time manusia blum tpkir lagi mau buat injin yang banyak sensor cam efi

dari segi alam skitar....
mang bek kalu pakai efi
suma sensor2 d injin 2 bleh detect mnyak n angin
jadi lpas kana detect dya antar p kompiutar box
komputer box ne cam otak ntuk injin efi ne
jdi komputer box akan antar signal dalam bntuk karan....
hehehehe dlm bentuk ohm p actuator
tugas actuator ne c seimbang suma kdaan injin 2
kalu 1 ja snsor rusak kmpter box akan antr signal dan kuar kat dashboard (chek injin)
time 2 la pnig kpala kalu x ada scan tool
Back to top Go down
Customized
Geng
Geng


Male Number of posts : 1180
Location : SABAH
Car : KANCIL STENDET BUMPER HITAM 660

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Thu Oct 01, 2009 9:26 am

uhhh.... efi best sangat..

jimat pun tahap dewa jimatnya.
Back to top Go down
AD3R
Administrator
Administrator


Male Number of posts : 4748
Age : 31
Location : Japan Island
Car : Kancil Belalang Daihatsu L2s

PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Thu Oct 01, 2009 10:14 am

[quote:f2f3="pirate"]bah kasi tukal lapas sama injin aku la bossku...660 pi 850?[/quote]
[b][i]
awal bah...efi ka ko punya enjin 2?[/i][/b]

_________________
[center][img]https://i89.servimg.com/u/f89/13/99/60/29/vip_mc12.png[/img][/center]
Back to top Go down
http://monstercrew1.forumotion.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Perbezaan EFI & Krab   Today at 8:26 am

Back to top Go down
 
Perbezaan EFI & Krab
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MonsterCrew :: MonsterCrew Tea House :: Car Performance :: Engine & Performance-
Jump to: